Ce este un instrument financiar?
Un instrument financiar reprezintă un contract care genereazădrepturi sau obligații între anumite părți de a încasa sau plăti în numerar sau în altă formă de contraprestație financiară. Astfel de instrumente financiare includ, fără a se limita la acestea, instrumentele derivate sau alte instrumente contingente, instrumentele hibride, instrumentele cu venit fix, produsele structurate și instrumentele de capitaluri proprii. De asemenea, un instrument financiar poate fi creat și prin combinarea altor instrumente financiare într-un portofoliu prin care să se obțină un anumit rezultat financiar net.
Evaluările instrumentelor financiare efectuate conform SEV 250 Instrumente financiare pot fi efectuate pentru diferite scopuri care includ, dar nu se limitează la acestea, următoarele:Standardele de evaluare a bunurilor:
(a) achiziții, fuziuni și vânzări de întreprinderi sau părți de întreprinderi,
(b) cumpărare și vânzare,
(c) raportare financiară,
(d) cerințe impuse prin legislație sau reglementări (sub rezerva oricăror cerințe specifice impuse de autoritatea relevantă),
(e) proceduri interne de risc și de conformare,
(f) impozitare și
(g) litigiu.
Lichiditatea instrumentelor financiare este variabilă, de la instrumentele financiare standardizate și care sunt tranzacționate în mod regulat în volume mari, până la instrumentele convenite între două părți și care nu pot fi transferate către o terță parte. Existența acestei diversități de tipuri de instrumente financiare implică faptul că luarea în considerare a lichidității unui instrument sau a nivelului curent de activitate a pieței este importantă în determinarea celei mai adecvate abordări în evaluare.
Lichiditatea și activitatea pieței sunt două concepte distincte.
Lichiditatea unui activ este o măsură a modului în care acesta poate fi transferat facil și rapid contra unei sume în numerar sau a unui echivalent de numerar. Activitatea pieței este o măsură a volumului de tranzacții la un moment dat și este o măsură mai degrabă relative decât absolută. Un nivel redus de activitate a pieței pentru un instrument financiar nu înseamnă neapărat că instrumentul este nelichid.
Deși sunt concepte diferite, lipsa de lichiditate sau nivelurile reduse de activitate ale pieței reprezintă provocări similare în evaluare din cauza lipsei datelor relevante de piață, ca de exemplu, datele care fie sunt curente la data evaluării, fie fac referire la un activ suficient de asemănător pentru a fi considerate credibile. Cu cât lichiditatea sau activitatea pieței sunt mai reduse, cu atât se iau mai mult în considerare abordările în evaluare care utilizează tehnici de ajustare sau de ponderare a datelor de intrare bazate pe dovezi despre tranzacții comparabile, pentru a reflecta modificările de pe piață sau caracteristicile diferite ale activului.