Evaluatorul imobiliar este o persoana fizica sau juridica autorizata de catre Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, avand experienta si competenta in evaluari imobiliare si care respecta Standardele de Evaluare a Bunurilor ANEVAR.
Evaluatorul trebuie sa fie corect, impartial si cinstit. Este esențial ca cei care doresc să practice profesia de evaluator imobiliar să nu aibă antecedente penale, iar respectarea codului de etică al profesiei de evaluator autorizat adoptat de ANEVAR reprezintă o altă cerință obligatorie.
Determinarea exactă a valorii unui imobil necesită expertiza unui profesionist, deoarece aceasta poate fi influențată de diverse evoluții și involuții. Indiferent dacă este vorba despre o garsonieră, un apartament, o casă cu teren sau o clădire comercială, cunoașterea detaliată a valorii este crucială și este influențată de mai mulți factori.
Ai nevoie :
a unei proprietati imobiliare sau a unui bun mobil, a unor echipamente sau instalatii sau valoarea de piata a unei afaceri.
La contractarea unui imprumut de la o institutie bancara sau nebancara se solicita realizarea unui raport de evaluare pentru stabilirea valorii de piata.
Dupa caz, se stabileste valoarea de piata pentru a ajuta in procesul de succesiune, partaj sau divort.
Recomandata pentru inregistrare in contabilitatea societilor comerciale, pfa-uri, profesii liberale.
Necesar pentru stabilirea valorii de piata in vederea inceperii procesului de lichidare sau executare silita.
O data la 5 ani, contribuabilii, persoane fizice sau juridice, trebuie sa depuna un raport de evaluare intocmit de catre un evaluator autorizat, in vederea stabilirii impozitului.
Valoarea de piață reprezintă suma estimată pentru care un activ sau o datorie ar putea fi schimbat(ă) la data evaluării, între un cumpărător hotărât și un vânzător hotărât, într-o tranzacție nepărtinitoare, după un marketing adecvat și în care părțile au acționat fiecare în cunoștință de cauză, prudent și fără constrângere.
Valoarea impozabilă este un tip al valorii estimat în scopul impozitării clădirilor nerezidențiale deținute de persoane fizice sau juridice și a clădirilor rezidențiale deținute de persoane juridice.
Valoarea de lichidare reprezintă suma care ar fi obținută când un activ sau grup de active se vinde în mod individual. Valoarea de lichidare ar trebui să ia în considerare costurile necesare aducerii activelor în starea de vandabilitate, precum și costurile generate de cedarea lor.
Valoarea echitabila reprezintă prețul estimat pentru transferul unui activ sau al unei datorii între părți identificate, aflate în cunoștință de cauză și hotărâte, preț care reflectă interesele acelor părți.
Valoarea de investitie, valoarea unui activ pentru proprietarul acestuia sau pentru un proprietar potențial, având în vedere o anumită investiție sau anumite scopuri de exploatare (cunoscută în engleză și sub numele de „worth”).
Valoarea sinergiei reprezintă rezultatul creat în urma combinării a două sau mai multe active sau drepturi, atunci când valoarea rezultată în urma combinării este mai mare decât suma valorilor individuale. Dacă sinergiile se obțin numai de către un anumit cumpărător, atunci valoarea sinergiei este diferită de valoarea de piață, deoarece valoarea sinergiei reflectă caracteristicile speciale ale unui activ, care au o valoare numai pentru un anumit cumpărător. Valoarea care depășește suma valorilor individuale este cunoscută și sub numele de „valoare de comasare”.
– alegerea unui evaluator autorizat ANEVAR
– stabilirea scopului evaluarii: ex: garantare imprumut, impozitare, executari, lichidari etc
In functie de scopul de evaluarii, documentele necesare sunt urmatoarele:
– Actul de proprietate
– Documentatia cadastrala, schite, relevee
– Certificat urbanism (pentru terenurile libere)
– Autorizatie construire (pentru locuintele noi)
– Proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor (pentru locuintele noi)
– Extrasul de Carte Funciara
Rapoartele de evaluare se realizeaza respectand Standardele de Evaluare a bunurilor 2022.
Datorită naturii dinamice a profesiei de evaluator, a legislației românești, precum și a celorlalte profesii cu impact asupra activității de evaluare, standardele de evaluare necesită revizuire periodică.
Standardele de evaluare a bunurilor, ediția 2022, înglobează cea mai nouă ediție a Standardelor Internaționale de Evaluare (IVS – International Valuation Standards), ediția 2022, și două Standarde Europene de Evaluare (EVS – European Valuation Standards) elaborate de TEGoVA, alături de standardele de evaluare (SEV) și ghidurile de evaluare (GEV) elaborate de ANEVAR, correlate cu standardele amintite anterior.
De ce sa alegeti echipa noastra pentru realizarea unui raport de evaluare:
Avem grija sa fii informat corect si sa afli ultimele noutati din domeniu.
Servicii complete pentru evaluarea bunurilor tale.
Str. Mihai Stamatin 31, Piatra Neamt, judetul Neamt.